Το Οφθαλμολογικό τμήμα του Ασκληπιείου έχει ως στόχο την παροχή της καλύτερης δυνατής φροντίδας των ματιών και την διατήρηση και βελτίωση της όρασης. Σήμερα ο εξοπλισμός του είναι ότι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η ιατρική τεχνολογία στο χώρο της οφθαλμολογίας στις χειρουργικές οφθαλμολογικές επεμβάσεις

 

 

 

Οι Χειρουργοί του Ασκληπιείου καλύπτουν τους παρακάτω τομείς της Οφθαλμολογίας:

 • Χειρουργική καταρράκτη
 • Χειρουργική αμφιβληστροειδούς και Ωχράς κηλίδας
 • Χειρουργική γλαυκώματος με stend
 • Επεμβάσεις αφαίρεσης πτερυγίου
 • Επεμβάσεις αφαίρεσης χαλαζίου
 • Επεμβάσεις βλεφάρων

 

 

Καταρράκτης

Καταρράκτης ονομάζεται η θόλωση του φακού του ματιού. Εκδηλώνεται στα πλαίσια της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού, αλλά μπορεί να προκληθεί και από νοσήματα ή τραυματισμούς, ενώ σπάνια υπάρχει εκ γενετής (συγγενής καταρράκτης). Δεν αντιμετωπίζεται ούτε προλαμβάνεται με φάρμακα, και ο μόνος τρόπος θεραπείας είναι η αφαίρεση του θολωμένου φακού και η αντικατάστασή του από τεχνητό.

 

 

 

Πως γίνεται η επέμβαση του καταρράκτη σήμερα;

Σήμερα η αφαίρεση του καταρράκτη γίνεται με την τεχνική της φακοθρυψίας. Μέσα από μία μικρή παρακέντηση 2,5 χιλιοστά θρυμματίζεται και αναρροφάται ο πυρήνας του καταρρακτικού φακού με την χρήση υπέρηχων ή laser (photolysis). Κατά την επέμβαση διατηρείται η μεμβράνη που περιβάλει τον φυσιολογικό φακό και σε αυτήν τοποθετείται ένας τεχνητός ενδοφθάλμιος φακός ο οποίος είναι μόνιμος. Οι τεχνητοί φακοί (ενδοφακοί) που τοποθετούνται είναι κορυφαίας ποιότητας και μετά την επέμβαση αντιμετωπίζονται όχι μόνον οι διαθλαστικές ανωμαλίες, όπως η μυωπία ή ό αστιγματισμός, αλλά και η πρεσβυωπία.

 

 

Συγκεκριμένα, στην κλινική τοποθετούνται όλοι οι ενδοφακοί τελευταίας τεχνολογίας όπως:

 • Πολυεστιακοί ενδοφακοί για την διόρθωση τόσο της μακρινής όσο και της κοντινής όρασης μετά την επέμβαση του καταρράκτη.
 • Τορικοί ενδοφακοί που διορθώνουν όχι μόνο την μυωπία ή υπερμετρωπία αλλά και τον αστιγματισμό. Έχουν ένδειξη για αστιγματισμούς μεγαλύτερους από 1 βαθμό.

 

Η επέμβαση είναι ανώδυνη και διαρκεί 10-15 λεπτά ενώ τελειώνει χωρίς να χρειάζονται ράμματα και η όραση ανακτάται άμεσα. Η παραμονή στην κλινική δεν είναι απαραίτητη. Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του αμέσως μετά από την επέμβαση, η δε επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται από την επόμενη κιόλας μέρα. Ο ασθενής αρχίζει να βλέπει ήδη καλύτερα μετά την επέμβαση και με την πάροδο των ημερών η όραση καλυτερεύει. Η εγχείρηση γίνεται με τοπική αναισθησία με σταγόνες και ο ασθενής φεύγει από το χειρουργείο χωρίς προστατευτική γάζα.

Η κλινική Ασκληπιείο διαθέτη το μηχάνημα φακοθρυψίαςAlconinfinity , Μηχάνημα φακοθρυψίας τελευταίας γενιάς για τη χειρουργική καταρράκτη.

Μηχάνημα φακοθρυψίας για την χειρουργική του καταρράκτη.

 

 

Ποιά τα πλεονεκτήματα της μεθόδου;

Με την τεχνική αυτή ο ασθενής επιστρέφει στην καθημερινή του δραστηριότητα άμεσα από την επόμενη κιόλας μέρα. Για την επέμβαση δεν χρειάζεται ούτε γενική αναισθησία αλλά ούτε αναισθησία με βελόνες. Η εγχείρηση καταρράκτη γίνεται με τοπική αναισθησία με σταγόνες και διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Δεν τοποθετούνται ράμματα κατά την επέμβαση. Τα ράμματα μπορεί να ενοχλούν μετεγχειρητικά και μπορεί να προκαλέσουν αστιγματισμό. Η τομή επουλώνει γρηγορότερα και πιο φυσικά. Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια λιγότερες πιθανές διεγχειρητικές και μετεγχειρητικές επιπλοκές, με αποτέλεσμα γρηγορότερη ανάκτηση της όρασης.

 

 

 

Τι είναι το γλαύκωμα

Το γλαύκωμα αποτελεί μια ομάδα παθήσεων του οφθαλμού, οι οποίες έχουν σαν κοινό χαρακτηριστικό την καταστροφή του οπτικού νεύρου και συνεπώς της όρασης του ασθενούς. Το οπτικό νεύρο αποτελείται από νευρικές ίνες και είναι υπεύθυνο για την μεταφορά εικόνων από το μάτι στον εγκέφαλο. Το οπτικό νεύρο συντίθεται από μεγάλο αριθμό νευρικών ινών. Κάθε ίνα του οπτικού νεύρου είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά οπτικών ερεθισμάτων από ένα συγκεκριμένο σημείο του οπτικού μας πεδίου, και η πρόκληση βλάβης σε μια δεσμίδα αυτών των ινών οδηγεί σε ελάττωση ή και απώλεια της όρασης στο τμήμα του χώρου που αυτή αντιστοιχεί. Οι νευρικές ίνες που καταστράφηκαν δεν αναγεννώνται και το τμήμα του οπτικού μας πεδίου στο οποίο η όραση ελαττώθηκε ή χάθηκε δεν επανέρχεται.

 

 

 

Πώς αντιμετωπίζεται το γλαύκωμα;

Αν και το γλαύκωμα είναι μία πολυπαραγοντική νόσος, ο μοναδικός παράγοντας στον οποίο μπορούμε να παρέμβουμε είναι η ενδοφθάλμια πίεση, η οποία μπορεί να μειωθεί με τους εξής τρόπους:

 

 1. Φαρμακευτική αγωγή Στην φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνονται οφθαλμικές σταγόνες που λαμβάνονται μία ή δύο φορές την ημέρα και έχουν σαν σκοπό την ρύθμιση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Η φαρμακευτική αγωγή για το γλαύκωμα, σε αντίθεση με άλλες παθήσεις, διαρκεί εφόρου ζωής.

 2. Αντιμετώπιση του γλαυκώματος με Laser Παρά τη μεγάλη αποτελεσματικότητα των αντιγλαυκωματικών φαρμάκων, ορισμένες φορές η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι αρκετή για να μειώσει την ενδοφθάλμια πίεση. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες τεχνικές με Laser που τελικά αυξάνουν την απομάκρυνση του υδατοειδούς υγρού από τον οφθαλμό.

  • Σε γλαύκωμα ανοικτής γωνίας θεραπεύεται η αποχέτευση. Το λέιζερ χρησιμοποιείται για να διευρύνει τις εξόδους αποχέτευσης του υδατοειδούς υγρού.
  • Σε οξύ γλαύκωμα όπου η γωνία είναι κλειστή το λέιζερ δημιουργεί ένα άνοιγμα στην ίριδα από το οποίο θα εξέρχεται το υδατοειδές υγρό με αποτέλεσμα την μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης.

Χειρουργική αντιμετώπιση του γλαυκώματος

 

Στην κλινική, πραγματοποιούνται επεμβάσεις γλαυκώματος με την εμφύτευση τεχνιτών βαλβίδων. Πιο συγκεκριμένα, Οι παραδοσιακές χειρουργικές επεμβάσεις του γλαυκώματος γίνονται με τοπική αναισθησία και αποσκοπούν στο να δημιουργηθεί μια νέα μόνιμη δίοδος για την απομάκρυνση του υδατοειδούς υγρού. Μια πετυχημένη «τραμπεκουλεκτομή» (όπως ονομάζεται η εγχείρηση) χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία μιας φυσαλίδας στο άνω μέρος του ματιού στην οποία κατακρατείται προσωρινά το υγρό πριν την απορρόφησή του από τα περιβάλλοντα αγγεία. Αν και αποτελεί την πιο διαδομένη από όλες τις αντιγλαυκωματικές επεμβάσεις, οι επιπλοκές δεν είναι σπάνιες και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι και πολύ σοβαρές.

 

Τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει έδαφος η εμφύτευση τεχνητών βαλβιδικών μηχανισμών από διάφορα υλικά όπως σιλικόνη, που έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα της ελεγχόμενης εκροής του υδατοειδούς υγρού, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα υπερβολικής απομάκρυνσής του και να επιτυγχάνονται σταθερότερα επίπεδα ενδοφθάλμιας πίεσης.

 

Σε αυτήν τη μέθοδο δεν ανοίγεται μια νέα οδός απομάκρυνσης του υδατοειδούς, όπως στις προηγούμενες επεμβάσεις, αλλά γίνεται προσπάθεια να αποκατασταθεί και να βελτιωθεί ο ήδη υπάρχων, φυσιολογικός μηχανισμός αποχέτευσης που διαθέτει το ανθρώπινο μάτι.

 

Σε αυτή τη μέθοδο, εκτελείται μια πολύ μικρή τομή, μέσα από την οποία εισέρχεται ένας μικρός καθετήρας που προωθείται στο βασικό αποχετευτικό κανάλι του ματιού, στην περιφέρεια της ίριδας. Στη συνέχεια, ένα υλικό με τη μορφή gel εγχέεται μέσα στο αποχετευτικό κανάλι με αποτέλεσμα τη διαστολή του. Ένα λεπτό ράμμα ακολουθεί τον μικροκαθετήρα στην κυκλική του πορεία μέσα στο κανάλι, το οποίο μετά την αφαίρεση του καθετήρα σφίγγεται, ώστε να τεντώσει το κανάλι και να το διατηρήσει μόνιμα ανοικτό.

 

Χαλάζιο

Χαλάζιο χαρακτηρίζουμε τον έντονο ερεθισμό που παρουσιάζεται συνήθως στο πάνω βλέφαρο, περιστασιακά όμως και στο κάτω βλέφαρο. Σε αυτήν την περίπτωση το βλέφαρο διογκώνεται, ερεθίζεται, ενοχλεί, κοκκινίζει πολύ και στην αφή έχει την αίσθηση σαν να έχει δημιουργηθεί ένα μικρό “μπαλάκι”.

 

Πως θεραπεύεται το χαλάζιο;

Όταν το χαλάζιο είναι μικρό και δεν έχουμε άλλα συμπτώματα μπορεί να εξαφανιστεί από μόνο του. Συνήθως όμως δεν εξαφανίζεται χωρίς θεραπεία. Στις περιπτώσεις αυτές δίνεται να γίνει θεραπεία με τοπική χρήση κορτιζονούχων κολλυρίων και αλοιφών. Εάν το χαλάζιο δεν υποχωρήσει, τότε μετά από διάστημα 6 μηνών γίνεται χειρουργική διάνοιξη ή αφαίρεση του.

 

Πτερύγιο

Το πτερύγιο είναι μια καλοήθης υπερπλασία του επιπεφυκότα, που επεκτείνεται και εφιππεύει τον κερατοειδή συνήθως από τη ρινική του πλευρά. Τα πτερύγια δεν υποχωρούν με κάποιο φάρμακο και, αν δημιουργούν προβλήματα, πρέπει να εξαιρούνται χειρουργικά. Η επέμβαση αφαίρεσης πτερυγίου διαρκεί μερικά λεπτά και γίνεται με τοπική αναισθησία. Νεώτερες τεχνικές περιλαμβάνουν την επικόλληση (με ειδική κόλλα και χωρίς ράμματα) αμνιοτικής μεμβράνης, για την αποκατάσταση του ελλείμματος του επιπεφυκότα που προκύπτει μετά την αφαίρεση του πτερυγίου, και τη χορήγηση παραγόντων όπως η μυτομυκίνη-C, που περιορίζουν σημαντικά την πιθανότητα υποτροπών.